Danny van der Sluis wint en Leon Stolte debuteert op Yamaha 600R

Danny van der Sluis heeft zaterdag voor het eerst zijn ten Kate Honda CBR1000r als eerste over de finishlijn gereden. In een spannende, maar droge, race passeerde hij koploper Cliff Kloots in de achtste ronde om die positie niet meer uit handen te geven. Met deze overwinning neemt van der Sluis ook de eerste plaats in het klassement over van Nigel Walraven. Leon Stolte, liet zich in een nieuw pak op een zwaardere motor goed zien in de ProCup600.

Van der Sluis kreeg zaterdagmiddag geen kans om zijn beste tijd te verbeteren in de tweede kwalificatie sessie. In de eerste kwalificatie was zijn tijd van 1.48.207 net niet goed genoeg om voor Cliff Kloots te mogen starten (1.47.736). Een paar uur later tijdens de tweede kwalificatie begon het te regenen en werd al snel de box opgezocht voor regenbanden. Vanaf de middelste plaats op de eerste startrij reed hij in een bekeken race naar de eerste plaats en mocht dus op het podium ook weer in het midden staan.

De weersomstandigheden zaten mee tijdens deze race in de Supercup1000, het bleef vanaf het begin tot het eind van de race droog, zodat er geen twijfels waren over bandenkeuze. Na de start moest van der Sluis, Cliff Kloots even laten gaan. Gedurende de race kwam hij steeds dichter op het achterwiel van de leider om hem in de achtste ronde te passeren. Door de felle strijd om de koppositie zagen beide rijders de finishvlag niet en streden nog een extra bonusronde door, maar ook na die ronde passeerde de Staphorster coureur als eerste de finishlijn.

“Ik had in het begin heel veel moeite waardoor ik moeite had om met name op het rechte stuk in een rechte lijn te gaan. Ik ben superblij, eindelijk winst” lachte de coureur die spontaan even een regendouche nam na afloop.

Leon Stolte debuteerde zaterdag op een Yamaha R6 in de ProCup600. In een deelnemersveld van ruim 40 rijders kwalificeerde hij zich verrassend op de vijfde plaats. Dit ging niet zonder vallen en opstaan. In de eerste kwalificatie maakte hij even kennis met het gras naast de baan. Dit alles zonder gevolgen voor rijder en motor.

Waar hij de eerste drie races dit jaar in het achterveld streed in de Supercup300, liet Stolte zich in de ProCup600 gelijk goed van voren zien. In de eerste kwalificatie zette hij een goede tijd neer van 1.54.348. Dit was maar een fractie langzamer dan de tijd die hij op vrijdag in de vrije trainingen reed. De weersomstandigheden waren vrijdag dan ook een stuk beter als zaterdag.

In de race reed Stolte, die dit weekend kon starten in zijn nieuwe pak, zelfs even op een tweede plaats. Dit kon hij niet volhouden door veranderende weersomstandigheden. Gestart op banden voor een droge baan, moest hij in de wet-race wisselen naar regenbanden. Na deze bandenwissel liet hij zien ook op regenbanden goed te kunnen rijden op de zwaardere motorfiets. Hij finishte als zestiende in een veld van 41 rijders, waar veel andere rijders al eerder de pitbox opzochten of van de baan gleden. Stolte over zijn debuut: “Ik hoorde vorig weekend dat ik op de 600 kon rijden, was wel blij, maar moest wel even omschakelen van de 300 omdat de 600 die veel meer vermogen heeft. Op zich mag ik niet klagen hoe het ging.”

Met deze goede resultaten kan het tem en coureurs niet wachten tot de volgende races. De OW cup wordt vervolgd op 26 en 27 juli met dubbele races in het Franse Dijon.