Waarom start?

In Nieuwleusen hebben ze motorolie in het bloed. Het Overijsselse dorp heeft een hoge motordichtheid en diverse takken van motorsport genieten hier grote belangstelling. De aandacht voor de wegracerij steekt er met kop en schouders bovenuit. Veel Nieuwleusenaren bezoeken races in binnen- en buitenland. Vanzelfsprekend vormen de jaarlijkse Dutch TT en het W.K. Superbike in Assen de hoogtepunten tijdens het raceseizoen.

De betrokkenheid met de wegracerij is dus groot. Niet in de laatste plaats door het team van Gerrit ten Kate uit Nieuwleusen. Dit wegraceteam is met steun van Honda Japan actief in het W.K. Supersport en Superbike. In de Supersport zijn ze het ‘the team to beat’; de Ten Kate-coureurs haalden al vele W.K.-titels binnen. Prachtig natuurlijk voor een Nederlands team, maar het zijn wel buitenlandse coureurs. In dit kampioenschap zijn helaas amper Nederlanders actief. Gelukkig kunnen we in 2014 zeggen dat we een Nederlander als kampioen hebben in de World Supersport klasse, t.w. Michael van der Mark. Ook in de G.P.’s spelen wij geen of nauwelijks een rol van betekenis. De realiteit is dat Nederlands talent, wat echt wel aanwezig is, niet dan wel moeizaam doorstoot naar de nationale c.q. internationale top.

Met name door een tekort aan financiële middelen is het voor een jonge coureur ontzettend moeilijk of zelfs bijna onmogelijk om door te dringen naar die top. Van alle kanten wordt geroepen dat er iets ondernomen moet worden. Veel goedbedoelde initiatieven houden echter niet staande of sneuvelen voortijdig. Met als gevolg dat het bereiken van de top in de motorsport voor veel jonge Nederlandse talenten een droom blijft.

Toch biedt de Stichting Aankomend Race Talent Nieuwleusen, kortweg START Racing, jonge coureurs een kans om die droom waar te maken. Na een gedegen voorbereiding en met veel kennis van de motorsportwereld is deze stichting in 1998 opgericht door een aantal leden van de M.C. Nieuwleusen. Met als drijfveer de liefde voor de motorsport runnen deze mensen een wegraceteam, dat dient als springplank voor jong talent.

Doelstelling

WAT DOET START?

De stichting heeft als doel: Het begeleiden en financieel ondersteunen van jong talent in de vorm van een wegraceteam. Stichting START Nieuwleusen geeft een jonge coureur de kans om de top te bereiken in de nationale c.q. internationale wegracesport. Door het bieden van de benodigde faciliteiten krijgt de coureur de mogelijkheid zijn talent verder te ontwikkelen. De klasse waarin Stichting START Nieuwleusen uitkomt is het IDC (International Dutch Championship).

De voorkeur gaat uit naar een coureur van 16 tot 20 jaar oud, die al enige race-ervaring heeft opgedaan in een opstapklasse; bijvoorbeeld in de 125 cc JuniorCup. Vanzelfsprekend moet hij er 100% voor gaan om de top te willen bereiken. Naast school en/of werk moet alles in het teken staan van de motorsport. Ook vinden wij het belangrijk dat de ouders er achter staan. Het is niet zo dat de coureur bij Stichting START Nieuwleusen in een gespreid bedje terecht komt. Motorsport is een dure sport; van de coureur wordt ook een financiële inbreng verlangd.

Stichting START Nieuwleusen gaat een 1-jarig contract aan met de coureur. Bij voldoende progressie c.q. goede prestaties kan het contract worden verlengd. Na maximaal 3 jaar moet de coureur op eigen benen staan. Hij heeft dan voldoende kennis en ervaring opgedaan om de overstap te maken naar een professioneel (fabrieks)team of om een eigen team op te zetten. Zo kan Stichting START Nieuwleusen vervolgens een nieuw talent de kans geven.